Setkáváte-li se vanilkovými lusky poprvé, měli byste vědět, jak s ním správně naložit. V tomto článku pro vás máme několik užitečných rad. Správné zpracování vanilkového lusku je klíčem k tomu, aby zůstal dlouho čerstvý a vy mohli plně využít jeho bohatou chuť a vůni.
Rychlé zpracování vanilkového lusku
V případě, že máte v úmyslu ihned použít vanilkový lusk pro přípravu vašich dezertů, smoothies nebo nápojů, je zde jednoduchý postup. Lusk podélně rozkrojte nožem a poté lžičkou nebo hranatým nožem odstraňte drobná semínka z obou stran lusku. Právě tato semínka jsou tajemstvím vanilky, které dodává vašim pokrmům jedinečný nádech.
Přibližně jedno průměrně velké zrno z lusku dokáže zjemnit a obohatit chuť až 0,5 – 1 kg dezertu (např. dortového těsta, vanilkového pudinku či krému) nebo 0,5 – 1 litru nápoje (jako je vaječný koňak či smoothie).
Kreativní využití zbytku vanilkového lusku
Po odstranění semínek se lusku v žádném případě nezbavujte. Máme pro vás několik skvělých tipů, jak slupky lusku kreativně využít:
- Ponořte slupku do mléka, rostlinného mléka nebo třeba rumu. Vytvoříte tak nezapomenutelnou chuť i vůni.
- Vytvořte si z těchto slupek vlastní vanilkový extrakt.
- Dejte slupku do nádoby s cukrem nebo solí na alespoň 2 týdny a vytvořte si tak domácí vanilkový cukr či sůl.
- Slupky také můžete naložit do krémů, smoothies, těst nebo jiných pokrmů, abyste jim dodali lahodnou vanilkovou vůni.
Přečtěte si také článek: