Volejte: +420 776 633 351

Poštovné zdarma při objednávce nad 1 500 Kč

Máslové croissanty s vanilkovým pudinkem

croissant s vanilkovým pudinkemV minulém receptu jsme si ukázali, jak snadné je připravit si domácí vanilkový pudink. Dnes je proto ideální příležitost ukázat si, jak na domácí máslové croissanty s vanilkovým pudinkem. Příprava nám zabere větší množství času, ale výsledek bude stát rozhodně za to, tomu věřte.

| 16 porcí | 180 minut + 1 den chlazení a kynutí |

 

 

 

 

Co budeme potřebovat:

Příprava těsta

Smíchejte mléko s cukrem a droždím a nechte kvásek odpočinout na teplém místě, dokud nebude krásně nadýchaný. Trvá to zhruba 10 minut. Následně jej smíchejte s moukou, solí a polovinou vyškrabaného vanilkového lusku. Těsto přeneste na váleček, posypte ho trochou mouky a pečlivě hnětejte rukama. Postupně přidávejte mouku, dokud těsto nebude hladké a jemně lepkavé. Vytvořte obdélník o tloušťce přibližně 3-4 cm, zabalte ho do fólie a minimálně hodinu ho nechte odpočívat v lednici. Mezi dvěma pečícími papíry si, pomocí válečku, vytvořte čtvercovou placku z bloku másla, přibližné velikosti jako je chladící se čtverec těsta. Nechte ji mírně ztuhnout v lednici po dobu 10-25 minut.

Položte těsto na váleček s trochou mouky a rozválejte ho na dvojnásobnou velikost. Do středu těsta umístěte máslovou placku a zabalte ji těstem jako obálku. Rozválejte těsto na obdélník. Těsto znovu zabalte a nechte odpočinout další hodinu. Těsto několikrát rozválejte a složte ho na třetiny. Mezi každým převálením nechte těsto vychladit. Před finálním tvarováním nechte těsto chladit alespoň 6-8 hodin, ale ne déle než 18 hodin, jinak by těsto ztratilo svoji strukturu.

Tvarování

Těsto by mělo vystačit na 16 kusů, které by se měly vejít na dva plechy s pečícím papírem. Rozválejte těsto na úzký a velmi dlouhý pás o šířce 20-25 cm. Poté jej nakrájejte na cca 16 trojúhelníků. Z každého trojúhelníku vytvořte rohlíček od základny směrem ke špičce. Základnu však nejprve nařízněte uprostřed tak 1,5 cm řezem. Croissanty položte na plech s dostatečným odstupem a potřete rozšlehaným vajíčkem smíchaným s jednou lžící vody. Nechte kynout na teplém místě přibližně 1,5-2 hodiny. (Nepoužívejte kynutí v troubě, abyste zabránili předčasnému rozpuštění másla v těstě.)

 

Pečení

Předehřejte troubu na 200°C horkým vzduchem. Potřete vykynuté croissanty rozšlehaným vajíčkem a pečte 10 minut. Poté vyměňte plechy a dopečte dalších 8-10 minut, dokud nebudou krásně zlaté.

Plnění

Jakmile croissanty vychladnou, můžeme se pustit do plnění pudinkovým krémem. Recept na pudink jsme si představili v minulém článku a najdete ho zde: https://vanilkovna.cz/domaci-vanilkovy-pudink/

Ve chvíli, kdy máme pudink hotový, plníme pomocí cukrářského sáčku nebo zdobičky. Croissanty podáváme posypané moučkovým cukrem s 5 % vanilky.

Dobrou chuť!

Možnost osobního odběru
Téměř 6000 výdejních míst
Odesíláme také do zahraničí
100% bezpečné platby