V minulém receptu jsme si ukázali, jak snadné je připravit si domácí vanilkový pudink. Dnes je proto ideální příležitost ukázat si, jak na domácí máslové croissanty s vanilkovým pudinkem. Příprava nám zabere větší množství času, ale výsledek bude stát rozhodně za to, tomu věřte.
| 16 porcí | 180 minut + 1 den chlazení a kynutí |
Co budeme potřebovat:
- 50 g třtinového cukru s 5 % vanilky Bourbon
- 14 g instantního droždí
- 1 polévková lžíce mořské soli
- 350 ml vlažného mléka
- 1 vanilkový lusk
- 440 g hladké mouky (+ nějakou mouku na válení)
- 340 g másla
- 1 vejce na potření
Příprava těsta
Smíchejte mléko s cukrem a droždím a nechte kvásek odpočinout na teplém místě, dokud nebude krásně nadýchaný. Trvá to zhruba 10 minut. Následně jej smíchejte s moukou, solí a polovinou vyškrabaného vanilkového lusku. Těsto přeneste na váleček, posypte ho trochou mouky a pečlivě hnětejte rukama. Postupně přidávejte mouku, dokud těsto nebude hladké a jemně lepkavé. Vytvořte obdélník o tloušťce přibližně 3-4 cm, zabalte ho do fólie a minimálně hodinu ho nechte odpočívat v lednici. Mezi dvěma pečícími papíry si, pomocí válečku, vytvořte čtvercovou placku z bloku másla, přibližné velikosti jako je chladící se čtverec těsta. Nechte ji mírně ztuhnout v lednici po dobu 10-25 minut.
Položte těsto na váleček s trochou mouky a rozválejte ho na dvojnásobnou velikost. Do středu těsta umístěte máslovou placku a zabalte ji těstem jako obálku. Rozválejte těsto na obdélník. Těsto znovu zabalte a nechte odpočinout další hodinu. Těsto několikrát rozválejte a složte ho na třetiny. Mezi každým převálením nechte těsto vychladit. Před finálním tvarováním nechte těsto chladit alespoň 6-8 hodin, ale ne déle než 18 hodin, jinak by těsto ztratilo svoji strukturu.
Tvarování
Těsto by mělo vystačit na 16 kusů, které by se měly vejít na dva plechy s pečícím papírem. Rozválejte těsto na úzký a velmi dlouhý pás o šířce 20-25 cm. Poté jej nakrájejte na cca 16 trojúhelníků. Z každého trojúhelníku vytvořte rohlíček od základny směrem ke špičce. Základnu však nejprve nařízněte uprostřed tak 1,5 cm řezem. Croissanty položte na plech s dostatečným odstupem a potřete rozšlehaným vajíčkem smíchaným s jednou lžící vody. Nechte kynout na teplém místě přibližně 1,5-2 hodiny. (Nepoužívejte kynutí v troubě, abyste zabránili předčasnému rozpuštění másla v těstě.)
Pečení
Předehřejte troubu na 200°C horkým vzduchem. Potřete vykynuté croissanty rozšlehaným vajíčkem a pečte 10 minut. Poté vyměňte plechy a dopečte dalších 8-10 minut, dokud nebudou krásně zlaté.
Plnění
Jakmile croissanty vychladnou, můžeme se pustit do plnění pudinkovým krémem. Recept na pudink jsme si představili v minulém článku a najdete ho zde: https://vanilkovna.cz/domaci-vanilkovy-pudink/
Ve chvíli, kdy máme pudink hotový, plníme pomocí cukrářského sáčku nebo zdobičky. Croissanty podáváme posypané moučkovým cukrem s 5 % vanilky.
Dobrou chuť!