Voňavé, nadýchané a zalité jemným vanilkovým krémem. Buchtičky, které chutnají ještě lépe, než jak si je pamatujete z dětství. Není na co čekat, jdeme na to!
| 1 porce | 60 minut |
Nadýchané buchtičky s vanilkovým krémem a ovocem
Když se řekne česká klasika, většina z nás si vybaví právě buchtičky s vanilkovým krémem. Tento dezert provází naši kuchyni už desítky let a milují ho děti i dospělí. Lze ho servírovat jako sladký oběd nebo jako dezert po večeři – v obou případech voní po dětství a domově.
Buchtičky
Základem jsou měkké, voňavé buchtičky z kynutého těsta. Těsto je podobné tomu, které se používá na klasické buchty – jen s menším množstvím cukru, aby vynikla chuť krému. Když se buchtičky upečou dozlatova, mají být křehké na povrchu a nadýchané uvnitř.
Vanilkový krém
Možná jste slyšeli o francouzském „Crème Anglaise“. Právě tento jemný, tekutý vanilkový krém tvoří s buchtičkami dokonalý pár. Je hebký jako hedvábí, dostatečně hustý, aby ulpěl na lžíci, ale stále lehký a tekutý, aby krásně obalil každou buchtičku.
Krém se připravuje z mléka nebo smetany, vanilkového lusku, cukru a žloutků. Vše se zahřívá na mírném ohni, dokud směs lehce nezhoustne. Důležité je ji nepřevařit – jinak by se žloutky srazily a krém by ztratil svou jemnost.
Ovoce
K vanilce se skvěle hodí téměř jakékoliv ovoce. V našem receptu používáme směs malin, borůvek a ostružin, ale klidně sáhněte po jahodách nebo třeba rybízu. Ovoce dezertu dodá svěžest a krásně vyváží sladkost krému.
Pár tipů pro dokonalý výsledek
Nechte těsto opravdu dobře vykynout – jen tak budou buchtičky lehké a nadýchané.
Při tvarování buďte jemní, těsto zbytečně nemačkejte ani neválejte.
Do trouby vložte i malý pekáček s vodou – buchtičky tak zůstanou vláčné.
Použijte pravý vanilkový lusk a kvalitní tmavý rum, nikoliv náhražky.
Po zavaření smetany s vanilkou ji nechte alespoň 10 minut odležet – krém bude mít intenzivnější chuť.
Hotový krém přeceďte přes jemné sítko, aby byl dokonale hladký.
Suroviny:
Buchtičky
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
45 g čerstvého droždí
2 žloutky
250 ml mléka
30 g oleje
100 g sádla (na potření)
Kůra z jednoho citronu
Hrnek směsi malin, borůvek a ostružin
Vanilkový krém
500 ml smetany ke šlehání (33 %)
6 žloutků
60 g cukru krupice
1 vanilkový lusk (Premium) nebo 2 Standard
25 ml tmavého rumu
Postup:
Buchtičky
Do mísy dejte obě mouky, cukr, žloutky, olej a citronovou kůru.
Mléko ohřejte tak, aby bylo teplé, ale ne horké.
Část mléka odlijte, rozmíchejte v ní droždí s trochou cukru a nechte 10 minut vzejít kvásek.
Přidejte ho k ostatním surovinám a hněťte asi 5 minut, dokud nevznikne hladké, pružné těsto.
Těsto zasypte trochou mouky, přikryjte a nechte 40 minut kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál, rozkrájejte na malé kousky a vytvarujte hladké buchtičky.
Vyskládejte je do pekáče s malými rozestupy, potřete rozpuštěným sádlem a nechte dalších 20 minut kynout.
Pečte při 165 °C asi 20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu. Po vytažení potřete olejem nebo sádlem, aby se krásně leskly.
Vanilkový krém
Oddělte žloutky od bílků.
Do hrnce nalijte smetanu, přidejte cukr a podélně rozříznutý vanilkový lusk. Zahřejte téměř k varu, pak nechte 10 minut odstát, aby se vanilka rozvoněla.
Směs znovu ohřejte, přidejte žloutky a na mírném ohni míchejte, dokud krém lehce nezhoustne.
Jakmile pokryje zadní stranu lžíce, ihned odstavte a přeceďte přes jemné sítko.
Vmíchejte rum a podávejte teplé nebo vlažné s čerstvě upečenými buchtičkami a ovocem.
